Vitlök (Allium Sativum L.)

Vitlöken tillhör lökfamiljen Alliaceae och kommer ursprungligen från Centralasiens stäppmarker och har varit känd i Egypten i över 6000 år. Den lär enligt fornlämningar ha funnits och använts i mat- och medicinska syften i Sverige ända sedan vikingatiden, men blev under en lång period från 1500- talet och framåt impopulär på grund av dess distinkta.. låt oss säga; doft.
Vitlöken sägs i många religioner och kulturer ha helande krafter.
Den har en bevisad antibakteriell och maskfördrivande verkan och är enligt nya rön antioxiderande samt förebyggande för hjärt- och- kärlsjukdomar. I profanhistorien går att läsa att
Gustav Vasa ordinerade sina soldater att äta vitlök för att förebygga infektionssjukdomar och därmed lättare klara av epidemier samt att "med doftens hjälp sätta skräck i fienden redan innan vi anlänt".
Svavelföreningarna Alliin och Allicin (Allicin skapas när Alliin reagerar med syret i luften), som ger vitlöken dess igenkännliga smak och stan... förlåt, doft, har även sagts kunna binda med vissa tungmetaller (däribland kvicksilver, men inte bly), och hjälper kroppen göra sig av med dessa. Vitlök innehåller naturligt bl.a. kalcium, magnesium, järn och c- vitamin och är i princip ofarlig att överdosera om man känner för att flum- mirakelkurera sig mot diverse näringsintagsrelaterade immunsupprimeringar.
I de flesta fall hjälper det inte att skyffla i sig mängder av vitaminer och mineraler i tron att man höjer immunförsvaret och slipper bli förkyld, men som underförstått, ibland gör det det. Det mest påtagliga resultatet av ett överdrivet intag av vitlök tenderar att vara illaluktande andedräkt och svettningar samt diverse magsmärtor. Överdriven konsumtion sägs även kunna ha toxisk effekt på levern, vilket ju i så fall torde motverka hela den där mirakelkur- grejen.
Då kommer man osökt till frågan; Varför är vampyrer rädda för vitlök?
Vampyrlegenden härstammar till stor del från slaviska länders vidskepliga tro att människor återvände efter döden (se även nya testamentets vampyrberättelse om en korsfäst man som återvände från de dödas rike tre dagar efter avlidandet) och därefter överlevde på att dricka människoblod, eller "flytande liv", som det omnämns i Bram Stokers skräckroman "Drakula" (Drac = drake Ula = son), där huvudpersonen, namngiven efter Vlad den III Dracula eller Vlad The Impaler (ung. Vlad- Pålspetsaren), går omkring i sexiga, svarta kläder och dricker folks blod. Han är rädd för vitlök, dagsljus, krucifix och speglar (det sistnämnda förmodligen för att han inte syns i dem, vilket hade gjort mig rätt så rädd också.) och kan förvandla sig själv till en dimma, fladdermus eller varg.
Så där har du det. De första "vampyrerna" var rädda för vitlök och vissa delar av myten verkar ha överlevt längre än andra, vilket förklarar varför vitlök fortfarande onämns som ett effektivt avskräckande medel mot vampyrer.
 
Det är också väldigt gott i massvis av maträtter.