Gustav Vasa

G-type
Gustav Vasa, Sveriges konung under åren 1523- 1560, hette egentligen Eriksson i efternamn, men var en smula pretentiös, och gjorde en "E- type" (byta namnet Eriksson till något annat).
Han blev bland annat känd för att vara mannen som införde coola skägg i Sverige. Att han bar basker var bara en bonus.
Det sägs att herr Vasa led av extrem rädsla för vatten. Han drack aldrig något, utan fick i sig vätska genom att ständigt tugga på morötter. Många har hävdat att detta var anledningen till att han hade väldigt rött hår, röda ögon och rödaktig hy.
Gustav myntade det välkända ordspråket; en fågel i handen är bättre än en likadan fågel i skon. Uttrycket ändrades med tiden för att passa där det behövdes mest, nära en skog. Att Gurra efter detta ansågs en smula konstig, var nog inte helt oväntat. (Det kan vara därför som han började bära basker, men vem vet?)

Stockholm. Röd vätska.
En annan cool grej med Gurra V är att han var med om Stockholms Blodbad. Okej, han gömde sig under hela tiden (och i Dalarna dessutom), men han var i alla fall mer deltagande än du och jag, eller hur? Hur många blodbad i Stockholmstrakten har du varit med om? (Note to self: Ignorera tanke på reklampelare med text: "Har ditt barn blodbadat i stockholm än?")

Det där skeppet...
Åh, Ja, Regalskeppet Vasa. Nepp, Gurra hade inget med det att göra.
Inte ens namnet. Vasa betyder tydligen Sädeskärve (Vase), vilket var symbolen för den dåvarande kungens (Karl XII) vapen. Hade Kalle dussin tyckt blåbär varit snyggare än vete på sköldar, hade vi bärgat "Regalskeppet blåbäret" i stället.
Okej då, Gustav Vasa hade kanske ett liitet finger med i spelet trots allt. Gustav Vasa förutsåg att Sverige skulle kriga mycket i framtiden, så han beordrade sitt folk att plantera mycket skog, att göra krigsskepp av. Vissa av träden som han planterade var med i skeppet, så på så vis var han det också. Kanske var det de där träden som gjorde att skeppet sjönk, vem vet? Kul att spekulera i alla fall...


1000- lapp.
Gustav står framför en stad som firar kinesiskt nyår.

Det är därför det är fyrverkerier i bilden.


Regalskeppet Vasa,
eller Blåbäret, som det också skulle kunna kallas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback