Fråga: Vad använder du levern till?

Svar:
Men kom igen, det vet du väl? Man gör sån't där krämigt kladd som man har på mackan om man inte är vegetarian. Leverpastej. Skitgott, tycker jag personligen. Inte du? Synd om dig.

Okej, jag förstår. Just det där svaret blev du inte så mycket klokare på...
Du menar vad man använder den till när den är inuti kroppen, visst?

Okej, så här funkar det:
    1. Levern producerar galla. Inte gott. Rekommenderas ej för barn under 10. Inte för någon annan heller, för den delen. Det är en grön, illaluktande alkalie som lagras i gallblåsan och utsöndras i tolvfingertarmen för att underlätta matsmältningen. Men okej, jag är inte den som är den. Med lite soya till kan den nog vara helt okej.
    2. Levern lagrar en massa saker som vi behöver. Det den lagrar mest av är glykogen, en omvandlad form av glykos (socker), vilket är vad kroppen använder för att utvinna energi ur väldigt enkelt. Den lagrar även vissa viktiga proteiner, fetter och vitaminer (bl.a. A-vitamin och B12), så att den kan skicka ut det till blodet på enklast möjliga sätt när det är behov för det. Levern aktiverar även en del vitaminer och hormoner till en mer aktiv form, som gör kroppen lättare att ta hand om. Mmm... vitaminer...
    3. Levern renar blodet. Okej, inte riktigt så enkelt är det, men jag får förklara det på det här viset för dig. Jag menar, du trodde ju att man bara använde levern till att göra mat av nyss. Bäst att prata sakta...
De flesta gifter som förekommer i blodet, tas upp av levern och utsöndras efter hand i urinen, så man slipper dem. Alkohol är ett sådant gift. Och ja, det är ett gift. ett ganska potent sådant också.
Levern tar ju som sagt hand om både gifter och näringsämnen. Den fungerar som ett spam-filter till din mailbox. Den sållar och dirigerar vilket som ska vart. Är du snäll mot kroppen får du åka med ett tag till, är du giftig mot kroppen, eller bara har fel kläder på dig, heter något dumt, eller ser taskig och trist ut, hamnar du i papperskorgen, som luktar skit. Att den luktar så beror på att den faktiskt består av skit, eller urin. It can go either way...
Att slänga ut gifterna ur kroppen prioriteras betydligt högre än att skicka in näring till den. Har man alltså slängt i sig en massa gifter som t.ex. alkohol, läkemedel, knark (ja, du ser det kanske som läkemedel, men det gör inte farmaceuten) och annan skit, innebär detta alltså att levern kommer att ha fullt upp med alla gifterna, och hinner inte sortera ut vilket som är näring och vilket som är gifter. Därför, som en säkerhetsgrej, slänger levern ut allt i stället. På så vis blir du utan näring. Smart, va?

Du klarar dig inte utan en lever. Allvarligt, alltså. Okej, den klarar sig å andra sidan inte utan dig heller, så det kvittar kanske. Släpp den inte ur sikte bara. Den är sjukt bra på att springa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback