Mjölbaggen (Tribolum Destructor)

Skalbaggarna [Coleoptera] är den artrikaste ordningen i hela djurriket på Tellus. Det upptäcks minst en ny art varje dag. Idag finns ungefär 350 000 arter.
Svartbaggen (Tenebrionidae) är en egen familj i ordningen skalbaggar. Inom familjen uppskattas ca 12-15000 arter finnas. Här ingår bland andra arterna Dödsbud (Blaps mortisaga) och Mjölbaggar (Tribolum destructor). Det råkar vara den sistnämda som är ämne för detta blogginlägg.

Den Svartbruna Mjölbaggen är en ca 5mm liten, avlång, mörkbrun skalbagge utan tatueringar, som trivs i varma, torra utrymmen, men kan överleva lite var som helst.
Sitt namn har den fått för att den gärna livnär sig på mjöl- och grynprodukter och ibland kan påträffas i sådana i hemmet. Har mjölbaggen väl kommit in i ett kök kan det vara mycket svårt att helt och hållet bli av med dem. Varje honbagge kan lägga hundratals ägg, vilka efter en kort tid kläcks till små, gula larver som efter hand blir fullvuxna baggar.

Mjölbaggen importerades på 1940- talet av misstag till sverige genom spannmålsprodukter från spanien.
Skepparen Ignazio Santos de La Brava på det spanska lastfartyget Nueva Escroto hade  dagen innan fartygets avgång deltagit i hembyns årliga skalbaggsfestivals* festiviteter, och hade under detta upptåg lyckats få med sig ett stort antal larver i kläderna. Larverna bidade under sjöresan sin tid och hann både kläckas till nya baggar och föröka sig i ännu ett led. När fartyget väl anlände i Sverige var lasten till hälften svartfärgad och hälften vit. När det uppdagades vem som var orsaken till det mycket proteinbertikade mjölet, stämde de svenska mjöltillverkarna den spanska spannmålsleverantören, varpå Ignazio Santos de La Brava hängdes på stadens allmänna torg.


*I den spanska hamnstaden Cadiz i landets sydvästra del, håller man varje försommar en speciell karneval/festival helt och hållet tillägnad alla områdets skalbaggar. Man klär ut sig till skalbaggar, lagar goda grytor på skalbaggar, trär skalbaggar på tråd och gör halsband av dem, badar i stora kar med skalbaggar (detta anses vara mycket bra för hyn och fertiliteten), samt fryser in skalbaggarana till en slags skalbaggs-glass (Helado del Escarcho).


Svart Mjölbagge. God i glass och senap.