Fråga: Vad är Alveoler för något?

Svar:
Alveolen är den minsta luftbärande strukturen i våra lungor.

När blodet har varit i lungorna färdas det direkt till hjärtat. Från hjärtat åker blodet ut med en hiskelig fart via Artärer, arterioler och kapillärer, blodkärl, eller "rör", som gatukontoret kallar dem när de lägger ut dem. Härifrån går det syrerika blodet ut tillkroppsdelarna och byts här ut mot syrefattigt blod.
Blodet färdas tillbaka till hjärtat (med en avfart hos lungorna först på en likadan väg, men i motsatt ordning, såklart. Bara för att göra det enkelt, valde gatukontoret att döpa tillbakavägens vägbanor till andra namn än ditvägen. I rätt ordning tillbaks heter elltså vägarna kapillärer, venoler och vener. Inget snack om "stora kroppspulsådrar och "aorta" och sån't skit här. Säg vad det är. Enkelt. Inget skitsnack.
Det går såhär: rören blir mindre och mindre, de lämnar syre, hämtar skitblod fullt med äcklig (och framför allt farlig) koldioxid och åker tillbaka på en "super express highway" som bara går snabbare och snabbare ju längre fram man kommer. mest för att det är trist att sitta länge i en bil när man varit och hämtat skit... Dessutom blir man kissnödig. jag menar, blod består till nästan 80% av vatten, och vad har man att dricka med sig när man är ute och kör? Inte cola i alla fall. Man blir så tjock av cola.
Eftersom blodet färdas snabbare och snabbare och det är mycket genomströmning, måste rören som det färdas i vara tjockare och stabilare allteftersom. Skitenkelt.
Kalla det för vad det är.

Åh, just det. Alveolerna. Glömde nästan...
Alveolen är, som vi tidigare nämnt, vådsamt liten. Inte bara sådär "Hej, jag heter Timbuktu och gör trallvänlig hiphop"- liten, utan riktigt fucking liten. Du ser den, men that's it, liksom.
Alveolerna ligger i lungorna, tryggt och bra. Det är skön musik, bra ljus, härlig puls och fri syrebar. Självklart vill Hemoglobinet (Den röda, syretransporterande blodkroppen) komma in på festen, men den enda killen han känner där är Alveolen, och vakterna säger att han inte kan ta med honom in. De går dock med på att Ali (vi kallar alveolen för Ali) smugglar ut lite syre till Hemoglobinet från syrebaren så han blir nöjd och går därifrån. Så håller det på hela tiden.
Blodet får inte riktigt komma in i lungorna, det vore farligt. Lungorna skulle kollapsa (Hemoglobinet bråkar så himla mycket när han festar), och killen som håller i stället skulle dö. Därför får blodet hänga utanför med sina polare medans Ali då och då sräcker ut "a little somethin', somethin' '" genom bakdörren.

Då säger du kanske: "Jag tycker det låter som om Alveolen liknar en s.k. bronkiol. Hur kommer det sig?"
Då säger jag att du har helt rätt. Bronkeol är ett annat namn på Alveol. Det är Ali's internet- nickname, som han säger sig heta när han pratar med sina polare på nå't fjortiscommunty (Ali anses rätt så populär i community- världen).

Alveolen hänger ibland med sina kusiner Surfaktanterna, eller "surf- gänget", som de kallar sig själv. I rivaliserande kretsar kallas de ibland för "smurfarna". Surfarna består av ungefär sama skrot och korn som Alveolerna (Ja, det finnns fler än en Ali i stan), förutom att Ali består till ena hälften typ 1- pneumocyter (ett slags lipoproteiner) och till andra typ 2- pneumocyter. Surfarna består helt och hållet av typ 2- pnumocyter.
Surfarna är lite jobbiga ibland, men de är mycket schysstare än vad de ser ut att vara. Ger man dem en chans är de faktiskt helt okej.

Sådär. Nu vet du. Gå och lägg dig, mitt barn och fråga inte så dumma frågor mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback