Charles Dickens - En tursam snubbe

Drömläge
Charles Dickens, författare till sådana historiska verk såsom Oliver Twist, , David Copperfield, Pickwickklubben och Nils Holgerssons Underbara Resa, föddes på Fredagen den 7 Februari 1812 (jodå, det var en fredag, jag kollade upp det.) i ett stall tillhörandes den välbärgade familjen Cockens, som senare bytte namn till Dickens. Det sägs att Charles vid sin födsel föll rakt ner i en hög med kodynga, vilket på den tiden ansågs mycket lyckobringande. På så vis hade Charles möjlighet att ständigt kunna leva med sin predestinerade dröm om författarskap i tankarna och därmed veta att den skulle slå in.


Men...
Tyvärr blev hans familj väldigt fattig under hans tidiga uppväxt på grund av att hans far spelade bort huset och alla deras pengar. I Charles eget epitafium har han nedtecknat sitt förakt för "dessa hutlösa, vanvettiga spel och förluster /../ Måtte Pokemon- korten alrig ha blivit uppfunna, så att min far aldrig skola fallit i fördärvet!"

Charles kunde alltså inte gå i skolan, då familjen inte hade råd till detta. I stället fick han jobba som stenograf, vilket gav honom utbildning som räckte till att bli journalist.
Som du märker verkar det vara väldigt enkelt att vara journalist. Det är det också. Om du kan stava ditt eget namn är du överkvalificerad. Att få jobb som journalist är däremot en helt annan femma. Du måste känna folk som känner på folk och så vidare...


Böckerna
Steget från journalistik till författarskap var inte så långt att ta för Charles. Vid ynka 24 års ålder hade han skrivit och illustrerat den samhällskritiska boken Pickwickklubben, och fått den publicerad av ett välkänt engelskt barnboksförlag. Redan ett år senare påbörjade han skrivandet av den så välkända boken Oliver Twist, som handlar om en stackars hemlös pojke utan ringfingrar.


Charles förlänade sig mycket berömmelse och var ständigt i skvallerpressens centrum. All stress och hets blev för mycket för honom, och han klarade helt enkelt inte av det i slutet.
År 1870, 58 år gammal, dog Charles Dickens av ett slaganfall. Han ligger begravd i London på Westminister Abbey. Om man går in i kyrkan kan man se hans gravsten på golvet, täckt i kodynga, som ett brittiskt tecken på respekt.



- please sir, can I have some more?
- Absolutely, son. Go ahead, knock yourself out.




Charles Dickens.
En smula sömnig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback